hella
bilstein
vdo
mann
Behr Hella Service
pagid
eibach
mintex

Νέα Διάσταση Προβολέα

Τεχνολογία Υγρών Κρυστάλλων HD για Πλήρως Προσαρμοζόμενη Κατανομή Φωτός σε Πραγματικό Χρόνο

· Η ενσωμάτωση της Οθόνης Υγρών Κρυστάλλων (LCD) σε προβολέα LED ανοίγει νέους δρόμους στην τεχνολογία φωτισμού της αυτοκινητοβιομηχανίας

· Οι λεγόμενοι LCD προβολείς προσαρμόζουν την κατανομή φωτός ανάλογα τις συνθήκες με έναν ευφυή και συνεχή τρόπο σε πραγματικό χρόνο

· 30,000 pixels επιτρέπουν την προβολή εικόνων

Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος που χρηματοδοτείται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εκπαίδευσης και Έρευνας (BMBF) σχετικά με την πλήρως προσαρμοζόμενη κατανομή φωτός για ευφυή, αποδοτικό και ασφαλή φωτισμό οχημάτων (VoLiFa2020), η HELLA, ειδικός στον φωτισμό και τα ηλεκτρονικά, ανέπτυξε και κατασκεύασε έναν προβολέα με βάση την Οθόνη Υγρών Κρυστάλλων (LCD) σε συνεργασία με τους εταίρους του έργου Merck, Institut für Großflächige Mikroelektronik IGM, Πανεπιστήμιο Στουτγάρδης, Porsche, Elmos Semiconductor, Schweizer Electronic, και Πανεπιστήμιο του Paderborn. Η τεχνολογία είναι ήδη γνωστή στον πεδίο της οικιακής ψυχαγωγίας. «Για πρώτη φορά ενσωματώσαμε Τεχνολογία Υγρών Κρυστάλλων HD σε ένα όχημα. Χάρη στην μεγάλη ανάλυση και ευκρίνεια ανοίγονται νέοι δρόμοι στην τεχνολογία φωτισμού της αυτοκινητοβιομηχανίας» αναφέρει ο Dr Michael Kleinkes, Αντιπρόεδρος Ανάπτυξης Φωτισμού & Καινοτομίας της HELLA.

Συνολικά, ο νέος LCD προβολέας, προβάλει 30,000 pixels στο δρόμο. Αυτό επιτρέπει την προσαρμογή της δέσμης φωτός με έναν ευφυή και συνεχή τρόπο σε διάφορες συνθήκες οδήγησης σε πραγματικό χρόνο. «Η χρήση μιας οθόνης LC είναι ένα επιπλέον βήμα προς την ψηφιοποίηση του φωτισμού», λέει ο Christian Schmidt, Επικεφαλής Ανάπτυξης Τεχνολογίας Φωτισμού της HELLA. Αυτό σημαίνει ότι: η προσαρμογή της δέσμης φωτισμού θα καθορίζεται όλο και περισσότερο από λογισμικό. Ο οδηγός θα αποκτήσει την καλύτερη δυνατή οπτική του δρόμου. Μεμονωμένα τμήματα όπως για παράδειγμα, άλλοι χρήστες του οδικού δικτύου ή έντονα ανακλαστικά σήματα κυκλοφορίας μπορούν να παραλείπονται ή να σκιάζονται στοχευμένα. Ιδιαίτερα σύνθετες λειτουργίες θα είναι επίσης δυνατές: βέλη πλοήγησης ή γραμμές που θα απεικονίζουν την ιδανική λωρίδα θα προβάλλονται στον δρόμο. «Η τεχνολογία LCD επιτρέπει λειτουργίες που θα είναι σχετικές με την αυτόνομη οδήγηση», λέει ο Christian Schmidt. «Θα καταστήσουμε την τεχνολογία κατάλληλη για μαζική παραγωγή.»

Η οθόνη LC είναι το βασικό εξάρτημα του προβολέα. Βρίσκεται μεταξύ της πηγής φωτός LED και του φακού προβολής. Η οθόνη παράγει ένα πλέγμα με 100 x 300 pixels τα οποία μπορούν μεμονωμένα να ελέγχονται και να σκιάζονται. Μια κάμερα εγκατεστημένη στο όχημα και ένας αισθητήρας διαβάζουν αποστάσεις και ταχύτητες ( ανίχνευση φωτός και LiDAR), διαβιβάζουν τις πληροφορίες του περιβάλλοντος στη μονάδα ελέγχου του προβολέα μέσω ενός επεξεργαστή. Στη συνέχεια θα κατευθύνει τα μεμονωμένα pixels της οθόνης μέχρι και 60 φορές το δευτερόλεπτο. 25 LED υψηλής ισχύος σε τρείς σειρές θα χρησιμεύσουν ως πηγή φωτός. Η ένταση του κάθε LED θα προσαρμόζεται στην αντίστοιχη κατάσταση.

Η HELLA ανέπτυξε την ιδέα για το οπτικό σύστημα προβολέων LCD κατά τη διάρκεια του ερευνητικού έργου. Ως βάση χρησίμευσαν οι απαιτήσεις της Porsche και του Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογίας Φωτισμού και Μηχανοτρονικής του Πανεπιστημίου του Paderborn (L-LAB). Η εξασφάλιση της υψηλής αποδοτικότητας του συστήματος για η καταλληλότητα της μονάδας για την αυτοκινητοβιομηχανία, ήταν μεταξύ των στόχων της HELLA. Ένας ειδικός υγρός κρύσταλλος που απαιτείται, τον ανέπτυξε η Merck για αυτό το σκοπό. Χρησιμοποιώντας αυτό το χημικό συστατικό το Πανεπιστήμιο IGM της Στουτγάρδης ανέπτυξε και δημιούργησε πρωτότυπες οθόνες. Η Elmos Semiconductor σχεδίασε και κατασκεύασε καινοτόμα ηλεκτρονικά εξαρτήματα ημιαγωγών τα οποία η Schweizer Electronic ενσωμάτωσε στο BCP με έναν εντελώς νέο τρόπο. Αυτή η τεχνολογία επέτρεψε στους ειδικούς να πραγματοποιήσουν μια αξιόπιστη, αποτελεσματική, αποδοτική και μικρή σε μέγεθος μονάδα φωτισμού LED. Η HELLA προσέφερε την ενσωμάτωση των διάφορων εξαρτημάτων στο συνολικό σύστημα και ανέπτυξε μια διεπαφή μεταξύ του ελέγχου του φωτισμού και του προβολέα. Δημιουργήθηκε ένα πρωτότυπο το οποίο – ενσωματωμένο σε μια Porsche Panamera – δοκιμάζεται αυτή την στιγμή κάτω από πραγματικές συνθήκες οδήγησης από οδηγούς δοκιμών στο Πανεπιστήμιο του Paderborn.

Λόγω του αυξανόμενου όγκου κυκλοφορίας και των απαιτήσεων ασφάλειας, τα ευφυή συστήματα φωτισμού έχουν όλο και μεγαλύτερη σημασία. Η τεχνολογία LCD επιτρέπει εντελώς νέες λειτουργίες και ευκαιρίες. Η χρήση δεν περιορίζεται στα επιβατικά αυτοκίνητα. Άλλες κατηγορίες οχημάτων όπως φορτηγά ή λεωφορεία, είναι επίσης σημαντικές περιοχές εφαρμογής.

2017 06 22 LiquidCrystal HD polarization Abb1 VoLiFa 2020

Λ.Συγγρού 246 & Δαβάκη
Καλλιθέα, τκ.17672
+30 210 9531690-5
+30 210 9531696-7
info@electra-hellas.gr

Αποδοχή Cookies